В ірисовому саду Монако

Коли з’явилася інформація про те, що ІІ з’їзд Української Спілки Ірису відбудеться в ірисовому саду Олександра і Катерини Монако, то питання «Їхати чи не їхати?» не виникало. Звичайно, їхати. І, як виявилося пізніше, таких бажаючих було багато. Ірисівники приїхали з усіх куточків України. А заради чого? Щоб побачити одну з найкращих колекцій ірисів, поспілкуватися, обмінятися враженнями.  І ми не були розчаровані, побачене перевершило найсміливіші сподівання. Тільки-но  нас провели до ірисового саду – всі негайно схопилися за фотоапарати і записнички (які були завбачливо роздані господарем).

Перш за все, вразили розміри ділянки і розмаїття сортів високих борідкових ірисів, причому, це були в основному сорти найновішої селекції. Більшу частину цих ірисів більшість гостей бачили тільки на сторінках сайтів зарубіжних ірисівників. Кожна квітка – це новий несподіваний сюрприз, фантастичне поєднання кольорів, відтінків, форм. Ця різноманітність цілком виправдовує назву рослини, адже слово iris  в перекладі означає «райдуга». Перераховувати всі сорти, що сподобалися – справа невдячна, та й місця не вистачить. Досить назвати лише деякі: Accessible (Ghio’08) – рожево-пурпуровий сильно гофрований, Buccaneers Prize (Blyth’09) – бургунді-червоний екстремально гофрований, Be Original (Ghio’09) – оригінальнй двохкольоровий, Calgary (Johnson’10) – двохвідтінковий блакитний з широченними фолами, Camera Ready (Tasco’09) – бронзово-коричневий, посипаний «піском», Chestnuts Roasting (Blyth’10) – мереживний шоколадний, Hysteria (Blyth’08) – білий з яскравим візерунком, Lasley My Love (Blyth’08) – найніжніший мереживний коралово-рожевий, Mahogany Magic (Johnson’10) – розкішний жовто-коричневий, Opening Number (Black’10) – блакитно-фіолетовий з золотою мережкою, Obsessed (Blyth’11) – супергофрований вишнево-сливовий оксамитової текстури, Repertoire (Johnson’11) – своєрідний оливково-лавандовий з широким кантом і чудово гофрований, Wish List (Black’11) – білосніжний з пурпуровими жилками.

Більшість колекціонерів їхали сюди не тільки для того, щоб на власні очі побачити нові сорти, але й чогось навчитися.

Всіх без винятку гостей з»їзду вразив високий рівень агротехніки: вся колекція, що нараховує багато сотень сортів, розміщена на акуратних двохрядкових ділянках, між якими є неширокі стежинки, зручні для проходу і споглядання квітуючих ірисів. Всі рослини в прекрасному стані, кожен сорт позначений табличкою, що є дуже важливим і набагато  спрощує  огляд колекції. Особисто мене ця поїздка спонукала  переглянути свої погляди на формування колекції ірисів. Раніше мені здавалося, що позбутися старих сортів, які я так полюбила і які росли в мене стільки років, це те саме, що вигнати з дому приручену тварину. Безумовно, старі сорти мають певну естетичну і історичну цінність, але розміри ділянки не безмежні, а для догляду за рослинами потрібно докладати все більше і більше зусиль. Тому непотрібно гнатися за кількістю, треба зосередитися на якості сортів. Крім того, саме в саду сім’ї Монако я вперше побачила іриси арілбреди (AB) і була зачарована. Арілбреди – це гібриди борідкових ірисів та ірисів ‘oncocyclus’ і ‘regelia’. Красу цієї оригінальної квітки дещо затьмарювали граціозні високі борідкові іриси, які були і залишаються королями серед ірисів, але і арілбреди заслуговують на те, щоб рости в наших квітниках. Вразили мене сорти AB з характерним для них  темним сигналом на фолах: Octave (Johnson’08), Lancer (Shockey’95). В Україні їх культура не дуже популярна, але мені вже вдалося придбати кілька сортів арілбредів  і вияснити, що ще з десяток сортів вирощується в колекціях наших ірисівників.

Приємно було зустріти тих колекціонерів, з якими я познайомилася на першому з’їзді УСІ, а також завести нові знайомства. Цьому сприяла невимушена атмосфера, що панувала серед учасників зустрічі. А під час «гастрономічної» частини ми мали можливість не тільки насолодитися надзвичайно смачним обідом, що подала господиня дому пані Катерина, але й  обмінятися враженнями, поділитися досвідом і обговорити плани на майбутнє. Тут  же кожен із учасників отримав сувенір на згадку – красиву чашку із зображенням символіки з»їзду.

Серед сірості і буденності нашого життя очі людини завжди будуть спрямовуватися вгору, до неба,  але і наша квітуча земля може подарувати безмежну втіху від споглядання  неперевершеної краси квітів. Саме таку справді  чаруючу красу ми і побачили в ірисовому саду родини Монако. Без сумніву, ця колекція – краща в Україні за кількістю найновіших сортів ірисів, всі новинки найкращих гібридизаторів Австралії (Б. Блайз) та США (К.Кеппел, П.Блек, Д.Гіо) відразу після появи в продажу  отримують «прописку» в цьому саду. Господарі саду зробили все для того, щоб на згадку про з»їзд у гостей саду залишилося відчуття незабутнього свята, за що їм і Правлінню Української Спілки Ірису велика вдячність. Здоров’я, сили Вам і наснаги!

                                                                  Ірина Лукава,  м.Львів